Üdvözöljük a

A pénzdömping utolsó, nagy rohama - Skultéti Éva szerint nemcsak a kézzel fogható bankó, de a tudás és az információ is pénz

honlapján!

-

A pénzdömping utolsó, nagy rohama - Skultéti Éva szerint nemcsak a kézzel fogható bankó, de a tudás és az információ is pénz

Szerző: Czirbik Milán | 2018. április 27.

Pénz, de honnan? címmel rendezett roadshow-t KKV –döntéshozóknak Debrecenben a Piac és Profit című szaklap. A konferencia kiemelt szakmai partnere a Hajdú-Bihar Megyei Kereskedelmi és Iparkamara volt. Az esemény előadói olyan exkluzív információkat osztottak meg a térség kkv-döntéshozóival, amelyekkel versenyelőnyre tehetnek szert. Persze, csak akkor, ha időben lépnek!

Eddig jók vagyunk

 

Dr. Barcsa Lajos, debreceni alpolgármester azzal kezdte, hogy a 2014-20-as uniós költségvetési ciklusban a debreceni vállalkozások eddig jól teljesítettek a közösségi források lehívása terén. - Bár sokat léptünk előre, vannak olyan területek, ahol még lehet fejlődni. A GINOP keretében a kkv-k jelentős forrásokhoz jutottak. Eddig 439 projektet nyertek ebben a körben a debreceni cégek, 42,8 milliárd forint támogatási összeggel és 68 milliárd forint projektösszeg erejéig. A kutatás-fejlesztési és innovációs programokon is remekül szerepeltünk, 88 nyertes pályázat van, 38 milliárd forint projektértékkel. 115 nyertes kapacitásbővítő pályázatunk van eddig, ebből 22 darab 100 millió forint feletti. Ezek projektértéke mintegy 19 milliárd forint - mondta.

A foglalkoztatás Debrecenben is kulcskérdés, a város-stratégia ezen a téren arra, a mintegy 70 ezer fiatalra épít, akik az óvodától az egyetemig a debreceni intézményekben már bent vannak. Ez nagyon komoly utánpótlást jelent. 206 foglalkoztatási támogatási projektet nyertek eddig az itteni cégek, 7,6 milliárd forint projektértékben. Ahol még javulhatunk, az például a külpiacokra jutás és az infokommunikáció.

A debreceni önkormányzat eldöntötte, hogy az EDC Kft.-vel közösen májustól vállalkozói információs pontot (VIP) létesít a megyeszékhelyen A részletekről a kamarai honlapon is olvashatnak majd.

 

Pénz, de másként

 

Dr. Skultéti Éva,  a Hajdú-Bihar Megyei Kereskedelmi és Iparkamara főtitkára is a pénzről beszélt, de másként. Mint fogalmazott, nemcsak a klasszikus, kézzel fogható pénz, hanem például a kamaránál megszerezhető tudás és az információ is pénz. Vagy legalábbis azzá válhat, ha jól sáfárkodnak vele. „Amikor vállalkozók azt kérdezik tőlem, hogy mit ad számukra a kamara a regisztrációs díj ellenében, gyakran kiderül, hogy még soha nem jártak nálunk. Így azt sem feltétlenül tudják, hogy a kamara nagyrészt ingyenes szolgáltatásokkal várja a vállalkozókat. A város-egyetem-kamara hármas egysége több mint tíz éve látható formát ölt Debrecenben, a megyében, és ennek a modellnek már országszerte híre ment. Szokták mondani, hogy az idő pénzt, amihez én azt tenném hozzá, hogy idővel a tudás is pénzt hozhat; ezért sem mindegy, hogy az időnket mire fordítjuk.”

A főtitkár egy konkrét sikertörténeten keresztül érzékeltette, hogy a kamara milyen módon segíthet aprópénzre váltani (akár a világ másik felén is) egy-egy jó ötletet és/vagy terméket. A derecskei almalé példáját hozta, mely siker kezdete tavaly nyáron (egy kamarai nemzetközi projekttel) indult, és néhány hónap elteltével ma már a tajvaniak is derecskei almalevet isznak. A szakember szólt a kisvállalkozóknak szóló 15 éves PLATO-programról is, melynek keretében helyi nagyvállalatoktól érkező „keresztapák” veszik védő szárnyaik alá a tanulni és fejlődni akaró kisvállalkozókat. Szó volt még az Enterprise Network Europe programról, mely tíz éve szolgálja a vállalkozókat. A programban lehetőség van arra, hogy cégprofilokat adjanak be a vállalkozók arról, hogy mit szeretnének csinálni a világban. 

 

Van még forrás

 

Siető Andrea, a Goodwill Consulting Kft. fejlesztési tanácsadója egyfajta iránytűt próbált a hallgatóság kezébe adni, melynek segítségével eligazodhatnak a jelenlegi pályázati dömpingben. Elmondta, hogy a Széchenyi 2020 maradék, de még igen bőséges pénzforrásai az év első felében a kkv-k-ra várnak. „Eszközbeszerzésre, innovációra, turizmusra, informatikai, energetikai fejlesztésekre, munkahelyi képzéseke, de még a tőzsdére kerülésre is kaphatóak vissza nem térítendő, illetve rendkívül kedvező konstrukciójú pénzek, tőketámogatások” - mondta.