30 ezren dolgoznak ma Magyarországon olasz tulajdonú cégekben – Massimo Rustico, Olaszország magyarországi Nagykövete szerint ez nagyon jó eredmény

Szerző: Czirbik Milán | 2017. május 17.

Az olasz - magyar gazdasági kapcsolatok erősítése, fellendítése, valamint a gazdasági szereplők kölcsönös piachoz juttatása. Többek között ezek a célkitűzések fogalmazódtak meg az Üzleti lehetőségek Olaszországgal elnevezésű rendezvényen, amelynek a Nonprofit Gazdaságfejlesztő Szervezetek Háza adott otthont 2017. május 15-én, hétfőn Debrecenben. A Hajdú-Bihar Megyei Kereskedelmi és Iparkamara és a Magyarországi Olasz Kereskedelmi Kamara közös rendezvényén részt vett Dr. Massimo Rustico, Olaszország magyarországi Nagykövete és Dr. Francesco Mari, a Magyarországi Olasz Kereskedelmi Kamara főtitkára is.

Ma Magyarországon csaknem 3 ezer olasz tulajdonú cégnél mintegy 30 ezer munkavállaló dolgozik. A cél az, hogy a következő években még több gazdasági szereplő lásson befektetési lehetőséget hazánkban és még több munkavállalót foglalkoztassanak. Ezzel kapcsolatosan Dr. Massimo Rustico, Olaszország magyarországi Nagykövete debreceni látogatásán kifejtette, hogy hatalmas a növekedési potenciált lát a két ország együttműködését tekintve. “Magyarország már most is nagyon fontos partnere Olaszországnak mind az export mind az import területeit tekintve. Ezt támasztja alá, hogy jelenleg Olaszország az 5. legfontosabb külkereskedelmi partnere Magyarországnak”- mondta az olasz nagykövet, aki hozzátette, hogy egyre több figyelmet kell fordítani az olyan kiemelkedően teljesítő magyar szektorokra, mint az agráripar vagy az ipari gépgyártás.

 

A nagykövetnek Debrecenről és Hajdú-Bihar megyéről is pozitív a véleménye, úgy véli, a Hajdú-Bihar Megyei Kereskedelmi és Iparkamara Debrecen városával közösen kifejezetten üzletbarát környezetet teremt, amely a megyében működő számos olasz vállalkozás mellett a jövőben idetelepülni kívánó cégek számára is vonzó lehet. Massimo Rustico a Debreceni Repülőtér fontosságára is felhívta a figyelmet, ugyanis szerinte a Milánó-Bergamoi járatokat ki kell használni a kultúra és az ipar területén is, mert egyfajta hídként szolgál a két állam között.

 

Dr. Francesco Mari, a Magyarországi Olasz Kereskedelmi Kamara főtitkára szerint a mostani esemény egy hosszú távú és sikeres együttműködés kezdete lehet a két kamara és a két ország között. A közeljövőben megrendezésre kerülő Italian Business Day is a két ország kereskedelmi, kulturális és gazdasági kapcsolatát erősíti majd. A tervek szerint a négy nagyvárosban zajló eseményen sor kerül majd többek között egyes helyi vállalkozások megtekintésére, olasz kulturális előadások megtekintésére, valamint a nagykövetség és a városok vezetőinek egyeztetésére.

 

Dr. Skultéti Éva, a Hajdú-Bihar Megyei Kereskedelmi és Iparkamara főtitkára a Magyarországi Olasz Kereskedelmi Kamarával megszervezett közös rendezvényen, amely a tudomány, az ipar, a partnerség és a hálózati együttműködés jegyében telt, egy fontos és pozitív hírt is bejelentett, hogy úgynevezett Olasz Információs Pont jön létre a Hajdú-Bihar Megyei Kereskedelmi és Iparkamaránál, a két ország közötti kereskedelmi kapcsolatok fejlesztésére és megkönnyítésére. Ennek  keretén belül a vállalkozások többek között folyamatosan kapnának információt kiállításokról, vásárokról, gazdasági eseményekről Olaszországból, segítséget kereskedelmi partnerek keresésében, közös rendezvények szerevezésében.

 

Dr. Skultéti Éva Massimo Rusticóhoz és Dr. Francesco Marihoz hasonlóan méltatta a debreceni befektetői környezetet, amely egyrészt a nemzetközi repülőtérnek és a kiváló infrastrukturális adottságoknak köszönhető. Végezetül kitért az őszi milánói gazdasági fórumra, amely nagyon jó lehetőséget biztosít a vállalkozások számára, ugyanis többek között a turizmusban, a gépgyártásban és a gyógyszeriparban is sok lehetőség rejlik még.