Új erőre kapott a magyar export

2011. július 8.

Az áprilisi viszonylag alacsony többlet után ismét erős hónapot tudhat maga mögött a magyar külkereskedelem, májusban ugyanis 719,8 millió eurós volt a szuficit mértéke − tette közzé az előzetes adatot ma reggel a Központi Statisztikai Hivatal.

Ez a harmadik legnagyobbnak számít az elmúlt legalább 10 év adatai alapján. Kedvező fejlemény az is, hogy a magyar export a tavaszi megtorpanás után mind nominálisan, mind az éves változás alapján új erőre kapott, igaz kérdéses, hogy a romló nyugat-európai konjunktúra-folyamatok mellett ez mennyire maradhat tartós.
A KSH előzetes adatai szerint májusban 719,8 millió eurós többlet alakult ki a külkereskedelmi mérlegben, ami az áprilisi 479 millió euróhoz képest jelentős emelkedés és csak kissé marad el a februári és márciusi 800 millió euró feletti többlettől. Májusban euró alapon mind nominálisan, mind éves alapon érdemben javult az exportteljesítmény (igaz vele együtt az importé is). Az ötödik hónapban az export 6,3 milliárd euróról 6,8 milliárd euróra nőtt, míg éves alapon 13,3 százalékról 18,8 százalékra gyorsult (az import 14 százalékról 14,2 százalékra). 

Az export ismét importot meghaladó éves bővülése miatt újra a pozitív tartományban emelkedett az export-import olló, ráadásul február óta most volt a legnagyobb a különbség (4,6 százalék) a kivitel javára. 

Az ötödik havi 719,8 millió eurós többlet azt eredményezte, hogy az első öt hónap külkereskedelmi mérlegtöbblete már 3,27 milliárd euróra nőtt, amely lényegesen magasabb az egy évvel ezelőtti 2,3 milliárd eurós szuficitnél. 

  

Forrás: portfolio.hu