Üdvözöljük a

Tovább nőtt az ipari termelés

honlapján!

-

Tovább nőtt az ipari termelés

Szerző: Dr. Kiss András | 2017. december 14.

A KSH tájékoztatása szerint októberben az ipari termelés volumene 7,6%-kal haladta meg az egy évvel korábbit. A munkanaphatástól megtisztított index megegyezik a kiigazítatlan indexszel. 2017 első tíz hónapjában a termelés 5,4%-kal nagyobb volt, mint az előző év azonos időszakában. Az előző hónaphoz viszonyítva a szezonálisan és munkanaptényezővel kiigazított ipari kibocsátás 1,2%-kal nőtt.

Az ipari export volumene 9,3%-kal meghaladta az egy évvel korábbit. A feldolgozóipari exportértékesítésen belül a 37%-ot képviselő járműgyártás kivitele 4,0%-kal emelkedett. A feldolgozóipari export 15%-át adó számítógép, elektronikai, optikai termék gyártásának külpiaci eladásai 14,7%-kal nőttek.

Az ipar belföldi értékesítése 6,0, ezen belül a feldolgozóiparé 10,2%-kal nagyobb volt az előző év azonos hónapjához képest.

Az iparon belül a jelentős súlyt (96%) képviselő feldolgozóipar termelése 8,2, a csekély súlyú bányászaté 48%-kal nőtt. Az energiaipar (villamosenergia-, gáz-, gőzellátás, légkondicionálás) kibocsátása 0,8%-kal csökkent.

 

Az előző havi csökkenéssel szemben a feldolgozóipari termelés 29%-át képviselő járműgyártás kibocsátása 3,5%-kal meghaladta az egy évvel korábbit. A járműipar magasabb teljesítményszintje az új rendelés mutatóiban is tükröződik. A közúti jármű alkatrészei gyártásának volumene 8,1%-kal nőtt, ugyanakkor a közúti gépjármű gyártásáé 1,3%-kal csökkent.

A feldolgozóipari termelésből 12%-kal részesülő számítógép, elektronikai, optikai termék gyártása 10,7%-kal bővült. A két legnagyobb alágazat közül a jelentősebb, az elektronikus fogyasztási cikk gyártása 8,2, míg a kisebbik, a híradástechnikai berendezésé 19,9%-kal emelkedett.

A feldolgozóipari termelés 11%-át adó élelmiszer, ital és dohánytermék gyártása 4,0%-kal nagyobb volt az előző év azonos időszakinál. Ezen belül a legjelentősebb részarányú (24%) alágazat, a húsfeldolgozás, -tartósítás, húskészítmény gyártása 0,8%-kal csökkent, míg a legnagyobb mértékben, 19,6%-kal a gyümölcs-, zöldségfeldolgozás, -tartósítás bővült.

A feldolgozóipar alágai közül legnagyobb mértékben, 22%-kal a közepes súlyú fémalapanyag és fémfeldolgozási termék gyártása emelkedett mind a hazai-, mind a külpiaci eladások élénkülésének köszönhetően. A másik hasonló súlyú gumi-, műanyag és nemfém ásványi termék gyártása 13,9%-kal nőtt.

A korábbi hónapok növekedését folytatva a feldolgozóipari termelés 6,2%-át képviselő gép, gépi berendezés gyártása 14,8%-kal meghaladta az egy évvel korábbit.

2017-ben az eddigi legnagyobb növekedését produkálta a vegyi anyag, termék gyártása: a termelés volumene 7,3%-kal emelkedett, nagyrészt a kivitel felfutásának eredményeként.

Kisebb mértékben mint az előző két hónapban, de most is jelentősen, 15,8%-kal bővült a kokszgyártás, kőolaj-feldolgozás. Mindkét értékesítési irányban kimagasló volt a növekedés.

Gyorsult a növekedés üteme a 3,3%-os részarányú egyéb feldolgozóiparban: a kibocsátás 10,3%-kal nagyobb volt, mint egy évvel ezelőtt. A jó teljesítményhez elsősorban a kimagasló dinamikájú ipari gép, berendezés, eszköz javítása járult hozzá.

Az alágak közül csak a kis súlyt képviselő gyógyszergyártás kibocsátása stagnált, főként az exportkereslet mérséklődése miatt.

Az egy alkalmazásban állóra jutó ipari termelés a legalább 5 főt foglalkoztató vállalkozások körében októberben (3,0%-os létszámnövekedés mellett) 4,7%-kal nagyobb volt az előző év azonos időszakinál.

Magyarország minden régiójában nőtt az ipari termelés, a legjobban, 10,2%-kal Dél-Dunántúlon, a legkevésbé, 4,2%-kal Dél-Alföldön.

A megfigyelt feldolgozóipari ágazatok összes új rendelésének volumene 18%-kal emelkedett 2016 azonos hónapjához képest. Az új belföldi rendelések 0,2, az új exportrendelések 21%-kal nőttek. Az összes rendelésállomány 8,0%-kal elmaradt a 2016. októberitől.

2017. január–októberben az előző év azonos időszakához képest az ipari termelés 5,4%-kal nőtt. Az összes értékesítés 65%-át adó külpiaci eladások volumene 6,1, a 35%-ot képviselő hazai értékesítésé 4,2%-kal emelkedett.

Az egy alkalmazásban állóra jutó ipari termelés 2,0%-os növekedése a legalább 5 főt foglalkoztató vállalkozások körében 3,2%-os létszámbővülés mellett következett be.

Az ipari termelés Magyarország minden régiójában emelkedett, a legnagyobb mértékben Észak-Alföldön (8,8%), a legkevésbé Dél-Alföldön (2,6%).

 

Forrás: KSH

Kapcsolódó anyagok: