Üdvözöljük a

Kedvező hazai és nemzetközi makrogazdasági és pénzügyi folyamatok

honlapján!

-

Kedvező hazai és nemzetközi makrogazdasági és pénzügyi folyamatok

Szerző: Dr. Kiss András | 2017. július 17.

A magyar gazdaság teljesítménye 2013 folyamán növekedési pályára állt, ami 2017 elején folytatódott. A nyers (kiigazítás nélküli) adatok szerint a GDP volumene 2017 I. negyedévében 4,2%-kal emelkedett az egy évvel korábbihoz képest, ez az elmúlt közel három év legnagyobb mértékű bővülése.

A szezonálisan és naptárhatással kiigazított adatok szerint a gazdasági teljesítmény az előző év azonos időszakához viszonyítva – az uniós átlagnál nagyobb mértékben – 3,8, az előző negyedévhez képest 1,3%-kal növekedett.

 

2017 I. negyedévében a háztartások tényleges fogyasztása – a korábbi negyedévekhez képest visszafogottabban – 2,5%-kal nőtt az előző év azonos időszakához képest. Ezen belül a legnagyobb részarányt képviselő háztartások fogyasztási kiadásai – a több mint három éve tartó emelkedést folytatva – 3,5%-kal bővültek. A kiadási csoportok döntő többségében növekedett a volumen, a nagy súlyúak közül a lakberendezés, lakásfelszerelés, a közlekedés, valamint az egyéb szolgáltatások esetében az átlagot meghaladóan.

 

Nagymértékben hozzájárult a 2017 I. negyedévi gazdasági növekedéshez a 28%-kal bővülő bruttó állóeszköz-felhalmozás. A felhasználási tétel GDP-hez viszonyított aránya 16,4% volt, 3,1 százalékponttal magasabb az egy évvel korábbinál. A bruttó állóeszköz-felhalmozás több mint háromnegyedét adó nemzetgazdasági beruházások volumene 34%-kal emelkedett az egy évvel korábbi alacsony bázishoz képest. Az erőteljes növekedés a nemzetgazdaság csaknem egészét érintette. Ebben szerepet játszott, hogy a vállalkozások kapacitásnövelő beruházásainak élénkülése mellett a 2014–2020-as uniós költségvetési ciklus elindított projektjeinek tényleges megvalósítása is nagyobb lendületet vett. A meghatározó területek (feldolgozóipar, ingatlanügyletek, valamint szállítás, raktározás) mindegyikében bővült a beruházási teljesítmény.

 

2017 I. negyedévében a külkereskedelem is pozitívan támogatta a GDP volumennövekedését. Az export volumene 9,4, az importé 10%-kal meghaladta az előző év azonos időszakit. A külkereskedelem élénkülését elősegítette a bővülő ipari termelés és a háztartások fogyasztása.

Az áruforgalom és a szolgáltatás-külkereskedelem mindkét irányban bővült. Az egy évvel korábbihoz képest kismértékben, 88 milliárd forinttal romló külkereskedelmi egyenleg ellenére hazánkat változatlanul magas szintű gazdasági nyitottság jellemzi: a 759 milliárd forintos külkereskedelmi többlet a GDP 9,2%-ával egyenlő.

További részletes információ a csatolt KSH jelentésben található.

 

Forrás: KSH

 

Csatolt állományok: