Üdvözöljük a

Debrecen már letette a névjegyét, de…

honlapján!

-

Debrecen már letette a névjegyét, de…

Szerző: Dr. Kiss András | 2018. november 15.

Zsúfolásig megtelt a Kölcsey Központ bálterme a beszállítói roadshow debreceni állomásán.

 

Egy asztalhoz ültetni a megyénkben már működő és a befektetési céllal érkező nagyvállalatok képviselőit a helyi kis- és középvállalati szektor képviselőivel, hogy kiderüljön: mit várnak a nagyok a kicsiktől, és fordítva  - ez volt a célja a Hajdú-Bihar Megyei Kereskedelmi és Iparkamarának, amikor (az EDC Debrecen Kft.-vel közösen) útjára indította az idén négy helyszínből álló beszállítói roadshow-t.

Ez csak a kezdet

 

 Dr. Papp László, Debrecen polgármestere úgy fogalmazott, hogy ennek a mai fórumnak nem egyedinek és megismételhetetlennek kell lennie, hanem egy folyamatot kell elindítanunk. - Az elmúlt években Debrecen már letette a névjegyét a gazdaság fejlesztése területén (komoly nagyvállalatok érkeztek a városba, sok ezer új munkahelyet sikerült létrehozni), és reményeink szerint ez a folyamat nem szakad meg. Ez a tendencia azonban együttgondolkodásra késztet bennünket. Az első lépést megtettük, amikor nagy tekintélyű és teljesítményű vállalatokat hoztunk ide, akikkel technológiai tudás, hatékonyság és modern munkakultúra is érkezik Debrecenbe. Ugyanakkor számunkra az is legalább ilyen fontos, hogy a helyi kis- és középvállalatok fel legyenek készülve arra, hogy csatlakozni tudjanak akár a világszínvonalat is képviselő termelési láncokhoz. Az EDC Kft. felmérte a helyi kkv-k ez irányú kompetenciáit, és azt kell mondani, hogy meglehetősen vegyes a kép. Számomra akkor lesz kerek ez a történet, az elmúlt évek sikerei akkor lesznek igazán tartósak, ha lehetővé tudjuk tenni, hogy a helyi kkv-k kapcsolatba tudjanak lépni az említett nagyvállalatokkal. Ennek a partnerségi és szakmai együttműködésnek nemcsak a nagy-kicsi hanem a kicsi-kicsi és a közepes-kicsi relációra is ki kellene terjedni. E törekvésünk elérésében a megyei kamara és a város befektetési ügynökségeként működő EDC Kft. is oroszlánrészt vállal. Ez elengedhetetlen ahhoz, hogy egy Debrecenen túlmutató gazdasági régiót sikerüljön felépíteni – mondta ambícióikról a városvezető.

 

Érdekes kettősség

 

Miklóssy Ferenc, a HBKIK elnöke azzal kezdte mondandóját, hogy az eddigi eredmények a közös munka sikerei és ez így lesz a jövőben is. „Örvendetes az a dinamikus fejlődés, amit Debrecen mutat, de ebből a környezetének is profitálnia kell. Számunkra sem érdektelen az ide érkező nagybefektetők sikere, boldogulása, de nekünk a kicsikkel és a közepesekkel is gondolni kell. Fontos, hogy a magyar vállalkozások munkakultúrája, termelékenysége és hatékonysága felzárkózzon ezekhez az igényekhez, és partneri együttműködés alakuljon ki. A Világgazdasági Fórum legfrissebb versenyképességi jelentése érdekes kettősséget mutat hazánk tekintetében: míg a makrogazdasági mutatók, a befektetési környezet terén elöl járunk, termelékenységben, hatékonyságban, innovációban a sor végén kullogunk. Ezen változtathat érdemben az, ha a hazai kkv-szektor szereplőit minél nagyobb számban sikerül alkalmassá tenni a nagyvállalatokkal való partneri együttműködésre. Ehhez azonban folyamatos tanulásra és képzésre van szükség” - vélte.

 

Mankó a kicsiknek

 

Kokas Tamás, a Nemzeti Befektetési Ügynökség (HIPA) főosztályvezető-helyettese: Feladataink közé tartozik a gazdaságfejlesztés, a külföldi működőtőke növelése, a már itt lévő cégek újbóli befektetéseinek a segítése, és a kkv-szektor befektetői, beszállítói szerepét is igyekszünk erősíteni. Fontos hangsúlyozni, hogy egyedi kormánydöntésen alapuló támogatást nemcsak a külföldi cégek kaphatnak hanem a hazaiak is. A magyar beszállítás elsősorban a járműiparban mutatkozik meg, de ez egy olyan komplex iparág (a fémmegmunkálástól az IT-ig minden jelen van benne), hogy aki itt beszállítóként bizonyít, az másutt is megállja a helyét. Csak a példa kedvéért: a BMW még fel sem építette a debreceni gyárát, de már ma is minden 100 euróból hármat Magyarországon költ el. A bajor járműgyártó jelenleg közel 90 magyar beszállítótól vásárol alkatrészeket, részegységeket (tavaly például 1,4 milliárd euró értékben), mintegy 10 ezer magyar embernek adva munkát. A HIPA abban próbál segítséget nyújtani (anyagiakkal és képzésekkel), hogy egy ilyen modern termelési láncra minél több hazai kis- és középvállalkozás legyen képes rácsatlakozni.

 

Olcsón és jót

 

Az előadások után nagyvállalkozások (Diehl Aviation Hungary Kft., FAG Magyarország Ipari Kft., HAJDU Zrt., Krones Hungary Kft., MANZ Kft., Medicor Kéziműszer Zrt., Thyssenkrupp és Tungsram) képviselői mutatkoztak be, megfogalmazva a potenciális beszállítókkal kapcsolatos elvárásaikat. Bár a prezentálók számos szakterületről érkeztek, azt valamennyien hangsúlyozták, hogy a kenyéradóik az ár-minőség-határidő dolgában nem ismernek tréfát. Ez a prezentációkat követő tematikus workshop-on, illetve a kétoldalú tárgyalásokon is bebizonyosodott.

 

Petneházi Attila