Üdvözöljük a

36,8%-kal emelkedett az építőipari termelés volumene

honlapján!

-

36,8%-kal emelkedett az építőipari termelés volumene

Szerző: Dr. Kiss András | 2017. október 17.

2017 augusztusában az építőipari termelés volumene 36,8%-kal meghaladta az egy évvel korábbi, alacsony bázist. Mindkét építményfőcsoport termelése emelkedett: az épületek építéséé 46,8, az egyéb építményeké 24,1%-kal. A szezonálisan és munkanaphatással kiigazított indexek alapján augusztusban az építőipar termelése 9,8%-kal nőtt az előző hónaphoz mérten.

Augusztusban az előző év azonos hónapjához képest mindkét építményfőcsoport termelésének volumene emelkedett: az épületeké 46,8, az egyéb építményeké 24,1%-kal. Az épületek építésének növekedése augusztusban is elsősorban az ipari és raktárépületek, kisebb mértékben sportlétesítmények, oktatási és lakóépületek építésének az eredménye. Az egyéb építmények esetében a termelés – az alacsony bázis mellett – út-, vasút- és közműépítési munkák következtében bővült.

Az építőipar ágazatai közül az épületek építésének termelése 46,5, az egyéb építményeké 28,2, a speciális szaképítésé 35,9%-kal nőtt.

 

megkötött új szerződések volumene az előző évihez képest 46,0%-kal emelkedett, ezen belül az épületek építésére kötött szerződéseké 95,4, az egyéb építmények építésére vonatkozóké 18,9%-kal. Az épületek közül elsősorban ipari épületekre, kisebb mértékben lakó- és szállóépületekre kötöttek új szerződéseket. Az egyéb építmények esetében bekövetkezett növekedés vasútfejlesztésre, illetve közmű- és útépítésekre kötött szerződéseknek az eredménye.

 

Az építőipari vállalkozások hó végi szerződésállományának volumene augusztus végén 89,7%-kal meghaladta az egy évvel korábbi, alacsony bázist. Az épületek építésére vonatkozó szerződések volumene 22,2, az egyéb építményeké 134,6%-kal magasabb volt, mint egy évvel korábban.

 

2017. január–augusztusban az előző év azonos időszakához képest az építőipari termelés volumene 27,9%-kal bővült az egy évvel korábbihoz mérten.

 

Forrás: KSH

 

Kapcsolódó anyagok: