Üdvözöljük a

30,7%-kal emelkedett az építőipari termelés volumene novemberben

honlapján!

-

30,7%-kal emelkedett az építőipari termelés volumene novemberben

Szerző: Dr. Kiss András | 2018. január 19.

2017 novemberében az építőipari termelés volumene 30,7%-kal meghaladta az egy évvel korábbi, alacsony bázist. Mindkét építményfőcsoport termelése nőtt: az épületek építésének volumene 29,1, az egyéb építményeké 33,9%-kal. A szezonálisan és munkanaphatással kiigazított indexek alapján novemberben az építőipar termelése 1,4%-kal csökkent az előző hónaphoz mérten.

2017 novemberében az előző év azonos hónapjához képest mindkét építményfőcsoport termelésének volumene nőtt: az épületeké 29,1, az egyéb építményeké 33,9%-kal. Előbbiek növekedése novemberben az ipari épületek mellett lakóépületek és oktatási épületek építésének az eredménye, utóbbiak esetében a termelés – az alacsony bázis mellett – gyorsforgalmi utak építése, valamint vasútfelújítási munkák következtében bővült.

Az építőipar ágazatai közül az épületek építésének termelése 34,7, az egyéb építményeké 40,2, a speciális szaképítésé 23,8%-kal nőtt.

megkötött új szerződések volumene az előző évihez képest 11,7%-kal emelkedett, ezen belül az épületek építésére kötött szerződéseké 8,2%-kal csökkent, az egyéb építmények építésére vonatkozóké 43,4%-kal emelkedett. Az egyéb építmények közül elsősorban útépítésekre és vasútfejlesztésre kötöttek új szerződéseket.

Az építőipari vállalkozások hó végi szerződésállományának volumene november végén 110,3%-kal meghaladta az egy évvel korábbi, alacsony bázist. Az épületek építésére vonatkozó szerződések volumene 30,2, az egyéb építményeké 161,6%-kal magasabb volt, mint egy évvel ezelőtt.

 

2017. január–novemberben az előző év azonos időszakához képest Az építőipari termelés volumene 28,7%-kal bővült az egy évvel korábbihoz mérten.

 

Forrás: KSH