22,7%-kal emelkedett júliusban az építőipari termelés volumene

Szerző: Dr. Kiss András | 2017. szeptember 20.

2017 júliusában az építőipari termelés volumene 22,7%-kal meghaladta az egy évvel korábbi, alacsony bázist. Mindkét építményfőcsoport termelése emelkedett: az épületek építéséé 15,1, az egyéb építményeké 32,4%-kal. A szezonálisan és munkanaphatással kiigazított indexek alapján júliusban az építőipar termelése 2,1%-kal csökkent az előző hónaphoz képest.

Júliusban az előző év azonos hónapjához képest mindkét építményfőcsoport termelésének volumene nőtt, az épületeké 15,1, az egyéb építményeké 32,4%-kal. Az épületek építésének növekedése júliusban is elsősorban az ipari és raktárépületek, kisebb mértékben a sportlétesítmények és oktatási épületek építésének az eredménye. Az egyéb építmények esetében a termelés – az alacsony bázis mellett – út-, vasút- és közműépítési munkák következtében bővült.

Az építőipar ágazatai közül az épületek építésének termelése 13,0, az egyéb építményeké 39,4, a speciális szaképítésé 18,6%-kal nőtt.

A megkötött új szerződések volumene az előző évihez képest 3,8%-kal emelkedett, ezen belül az épületek építésére kötött szerződéseké 21,9%-kal csökkent, az egyéb építmények építésére vonatkozóké 39,1%-kal nőtt. Az egyéb építmények esetében bekövetkezett növekedés vasútfejlesztésre, közmű- és útépítésekre kötött szerződések eredménye.

 

Az építőipari vállalkozások hó végi szerződésállományának volumene július végén 83,7%-kal meghaladta az egy évvel korábbi, alacsony bázist. Az épületek építésére vonatkozó szerződések volumene 15,6, az egyéb építményeké 132,0%-kal magasabb volt, mint egy évvel korábban.

Az év első hét hónapjában az előző év azonos időszakához képest az építőipari termelés volumene 26,2%-kal bővült az egy évvel korábbihoz mérten.

 

Forrás: KSH

Kapcsolódó anyagok: