Üdvözöljük a

2017 IV. negyedévében 14%-kal nőttek a beruházások

honlapján!

-

2017 IV. negyedévében 14%-kal nőttek a beruházások

Szerző: Dr. Kiss András | 2018. március 5.

2017 IV. negyedévében folytatódott a nemzetgazdasági beruházások dinamikus bővülése, a fejlesztések volumene 14%-kal meghaladta az előző év azonos időszakit. A nagymértékű növekedés továbbra is a 2014–2020-as uniós költségvetési ciklus forrásaiból finanszírozott fejlesztéseknek, a vállalkozások kapacitás-növelésének, valamint a lakás- és egyéb ingatlanberuházások élénkülésének köszönhető. 2017 egészében a beruházások volumene 17%-kal, historikusan az eddigi legmagasabb szintre emelkedett.

A negyedik negyedévben az előző év azonos időszakához képest a beruházások volumene 14, ezen belül az építési beruházásoké 21, a gép- és berendezésberuházásoké 8,5%-kal nőtt.

A beruházási teljesítmény több mint felét megvalósító, legalább 50 főt foglalkoztató vállalkozások körében 3,1, a 15%-ot realizáló költségvetési szerveknél 69%-os bővülés következett be.

 

A beruházások hattizede 3 nemzetgazdasági ágban, a feldolgozóiparban, az ingatlanügyletekben és a szállítás, raktározásban valósult meg.

A nemzetgazdasági beruházások több mint negyedét képviselő feldolgozóipar fejlesztései – a 2016 eleje óta tartó folyamatos expanzió folytatásaként – mérsékelten, 1,9%-kal bővültek. A növekedéshez a legnagyobb mértékben a feldolgozóipari beruházások egyharmadát realizáló járműgyártás invesztíciói járultak hozzá.

 

A második legnagyobb beruházónak számító ingatlanügyletek beruházásai erőteljesen, 40%-kal emelkedtek, a lakásépítések és -felújítások mellett az üzleti célú ingatlanfejlesztésekben is jelentős növekedés valósult meg.

 

A fejlesztések alapján harmadik legnagyobbnak számító szállítás, raktározás beruházásainak volumene 4,2%-kal nőtt. Az uniós forrásból finanszírozott autópálya-, autóút- és vasútépítések mellett a légi szállítással, a raktározással és a postai tevékenységgel foglalkozó vállalkozások növelték nagyobb mértékben fejlesztéseiket.

 

 

Forrás: KSH

 

 

Kapcsolódó anyagok: