Üdvözöljük a

PROINCOR - Projekt a KKV-k innovációjának proaktív támogatására

honlapján!

-

PROINCOR - Projekt a KKV-k innovációjának proaktív támogatására

Szerző: Iván Gábor| | 2010. július 1.

A Közép-európai Operatív Program keretében 2010 áprilisában hat ország és tíz partner, köztük a Hajdú-Bihar Megyei Kereskedelmi és Iparkamara részvételével a megvalósítás fázisába lépett a 3 millió euró költségvetésű és három évig tartó, a KKV-k innovációját támogató PROINCOR projekt.

 

Az Európai Unió kibővítésével lehetőség nyílik az Adriától a Balti-tengerig terjedő folyosón egy tudásalapú gazdasági régió kialakítására, fejlesztésére a Lisszaboni Stratégiával összhangban. A PROINCOR projekt ehhez a fejlesztéshez kíván hozzájárulni azáltal, hogy megszólítja az innovációs igényekkel rendelkező főként az ipari termelő és ipari szolgáltató szektorban tevékenykedő cégeket az érintett régiókban és országokban.

 

A cél az új termékeken, eljárásokon, szolgáltatásokon alapuló ismeretek terjesztésének és alkalmazásának támogatása. A határokon átívelő, az Adriától a Balti-tengerig terjedő partnerség célja, hogy a KKV-k versenyképességét az innovációs teljesítményük javítása révén erősítse, egyben hozzájárulva a vasfüggöny keleti és nyugati oldalán fekvő régiók gazdasága közötti egyenlőtlenség csökkentéséhez. A projekt lehetővé teszi, hogy a résztvevő régiók jobban kihasználhassák cégeik innovációs potenciálját és a know-how szolgáltatók szakértelmét, tapasztalatait.

 

A projekt egy proaktív megközelítésen alapul, mely a cégek vizsgálatával és tanácsadói látogatásokkal kezdődik, majd nemzetközi felfogásban fejlesztett és alkalmazott módszer segítségével sor kerül a vállalkozások innovációs teljesítményének felmérésére és értékelésére. A projekt szintén fontos eleme, hogy levezesse az innovációs auditokat és irányítsa a cégek cselekvési, fejlesztési terveit annak érdekében, hogy az innovációs teljesítmény javuljon. A vállalkozások innovációs teljesítmény értékelése megkönnyíti mind a cégek és mind a résztvevő régiók jövőbeli lehetőségeinek feltárását, kihasználását.

 

A projekt során kb. 500 céglátogatás tervezett, mely a cégeknek nem kerül költségébe. Az innovációs auditok készítését egy tanácsadó csoport munkája alapján neves külső szakértők végzik. A nemzetközi tanácsadó csoport mellett egy web alapú monitoring rendszer kerül kialakításra, mely megkönnyíti a hozzáférést a magas szintű technológiákhoz, tapasztalatokhoz, valamint partnerségen belüli kommunikációt és együttműködést.

 

Előzetesen az alábbi elérhetőségeken várjuk azon cégek jelentkezését, akik a projekt keretében részt kívánnak venni az innovációs tanácsadáson, felmérésen és értékelésen:

 

Iván Gábor

innovációs munkatárs

Hajdú-Bihar Megyei Kereskedelmi és Iparkamara

4025 Debrecen, Petőfi tér 10.

Tel: 52 / 500-722

Mobil: 20 / 320-5366

E-mail: ivan.gabor@hbkik.hu