Üdvözöljük a

A bolgár EU soros elnökség prioritásai

honlapján!

-

A bolgár EU soros elnökség prioritásai

Szerző: Dr. Kiss András | 2018. január 19.

Bulgária 2018. január 1-jétől hat hónapig tölti be az EU Tanács elnöki posztját. A kelet-balkáni állam Észtországtól vette át, és júliusban Ausztriának adja tovább a tisztséget. A bolgár elnökség prioritásait az elnökség mottójául választott „Egységben az erő” jelmondat határozza meg, amely a Bolgár Köztársaság címerében is szerepel.

Az elnökség a partnereivel együtt arra fog törekedni, hogy megerősítse a tagállamok és az uniós intézmények egységét, hogy konkrét megoldásokkal segítse egy erősebb, biztonságosabb és szolidárisabb Európa építését. Az Európai Parlamenti képviselők remélik, hogy ez idő alatt szorosabbra fűzik az Európai Unió együttműködését a nyugat-balkáni országokkal.

 

Az EU-hoz tíz évvel ezelőtt, 2007-ben csatlakozott Bulgária először látja el a félévente tagállamról tagállamra szálló tisztséget.

 

Az EU legfontosabb döntéshozó szerve, a Tanács elnökségének levezénylésében jóval szűkebb mozgástere van egy tagállamnak, mint ahogy azt talán elsőre gondolnánk. A soros elnökségi programok döntő része „örökölt”, mindig az EU aktuális napirendje (például az intézményi reformok vagy az aktuális költségvetési periódus) határozza meg. Ugyanakkor szinte mindig napirendre kerülnek olyan témák is, amelyeket az elnökség elején még nem lehet előre látni, de az elnöki periódus során foglalkozni kell velük. Amennyire lehet, természetesen minden tagállam igyekszik valamilyen nemzeti színt is vinni a félévbe, próbálnak lendületet adni az ország számára fontos szakpolitikáknak. Bulgária esetében a nyugat-balkáni országokkal való együttműködés erősítése került így előtérbe. Májusban EU-csúcstalálkozót tartanak Szófiában a térség „európai perspektíváinak” témájában. Ez is olyan gyümölcs lehet, ami csak jóval a bolgár elnökség után érik majd be.

 

Az észt elnökség időszakán két nagy vitatéma húzódott végig, és került át most a bolgárok asztalára. Az egyik – a közelgő brit kilépésre tekintettel - az unió átalakításának irányáról, a másik pedig a közös európai menekültpolitika kialakításáról szól. Magának a brexitről szóló tárgyalási folyamatnak az első szakaszát decemberben eredményesnek nyilvánították, így meg lehet kezdeni a jóval nehezebb második szakaszt. A migráció témájában nincs előrelépés, sőt, 2017 végére felmerült az az idén megválaszolandó kérdés, hogy az új osztrák kormány felsorakozik-e a menekültek befogadását ellenző Visegrádi Csoport mellé. Ez azért is érdekes, mert július elsején Ausztria veszi át az elnökségi stafétabotot Bulgáriától.   

 

Az elkövetkező hat hónapban a bolgár elnökség elsősorban a következő négy fő területre összpontosít majd: Európa és a fiatalok jövője, a Nyugat-Balkán, biztonság és stabilitás, valamint a digitális gazdaság. Célja, hogy erősítse az együttműködést az EU és a tagállamok között ezeken a területeken.

 

Európa és a fiatalok jövője: a bolgár elnökség arra számít, hogy konstruktív vitát segíthet elő a következő hétéves költségvetési időszak alapelveiről, benne a kohéziós és a közös agrárpolitika jövőjéről és a gazdasági és pénzügyi unió elmélyítésének lehetőségeiről.

 

Stabilitás és biztonság Európában: fontos, hogy a tagállamok megállapodásra jussanak az EU külső határainak védelméről, a migráció hosszú távú és hatékonyabb menedzselésének módjáról. Megállapodás szükséges a közös védelmi politika alapelveiről, a menedékpolitika jelenlegi kihívásaira pedig hosszú távú és igazságos megoldásokat kell találni.

 

A Nyugat-Balkán: regionális tapasztalatát kihasználva Bulgária igyekszik a még nem uniós nyugat-balkáni országokat közelíteni az EU-hoz, egyértelmű uniós perspektívát nyújtva nekik. A közlekedési, energiapolitikai, oktatási és digitális összeköttetések javítása az elnökség fontos célja.

 

Digitális gazdaság: az európai digitális egységes piac kiterjesztése a bolgár elnökség fontos célkitűzései között szerepel, emellett a digitális képességek fejlesztésére is külön hangsúlyt fektet Szófia. A kiberbiztonsági csomag, a szerzői jogi irányelv, a nem személyes adatok szabad áramlása mind olyan fontos területek, amelyekkel kiemelten foglalkozik a bolgár elnökség.

 

Forrás: MKIK EU Hírlevél

 

Kapcsolódó anyagok: