Üdvözöljük a

Hajdú-Bihar Megyei Kereskedelmi és Iparkamara

honlapján!

-

Az Európai Unió hosszú távú költségvetéséről dióhéjban

2018. június 22.

Az Európai Bizottság 2018. május 2-án terjesztette elő a 2021-től 2027-ig tartó időszak többéves pénzügyi keretének részleteit. A hosszú távú uniós költségvetés stabil feltételeket biztosít az EU éves költségvetéseinek végrehajtásához. Több évre előre pénzügyi formába önti az Európai Unió politikai prioritásait, és éves maximális összegeket (úgynevezett felső határokat) állapít meg az EU kiadásainak teljes egészére, illetve a legfontosabb kiadási kategóriákra (úgynevezett költségvetési fejezetekre) vonatkozóan.

Megkezdődhetnek a szabadkereskedelmi tárgyalások Ausztráliával és Új-Zélanddal

2018. június 4.

A távolság ellenére az EU már jelenleg is nagyjából hasonló volumenű kereskedelmet folytat Ausztráliával és Új-Zélanddal, mint Mexikóval és Kanadával. Ezzel a két óceániai országgal létrejövő kereskedelmi megállapodások értékes belépési pontot nyújtanának az uniós vállalkozásoknak a tágabb ázsiai-csendes óceáni régióba.

10 éves a REACH rendelet – hogyan tovább?

2018. április 18.

A vegyi anyagok regisztrálásáról, értékeléséről, engedélyezéséről és korlátozásáról szóló uniós rendelet (a továbbiakban: REACH rendelet) 2007-ben lépett hatályba. Az Európai Bizottság szerint az elmúlt 10 évben a REACH rendelet jelentősen növelte az emberi egészség és a környezet védelmének mértékét, és elősegítette az állatkísérletek alternatíváinak térnyerését.

WiFi4EU: EU-s támogatás ingyenes wifi-hotspotokra – regisztrálhatnak a települések

2018. április 9.

Az Európai Bizottság 2018. március 20-án elindította a WiFi4EU portált. Az európai települések már most regisztrálhatják adataikat a portál segítségével. Az első pályázati felhívást május közepén teszik közzé.

Üzletember-találkozó a varsói RENEXPO Kiállításon

2017. szeptember 20.

Az Enterprise Europe Network nemzetközi üzletember-találkozót szervez a 2017. október 25-26. között Varsóban megrendezésre kerülő RENEXPO Poland 2017 kiIállítás alkalmából. A rendezvény kiváló lehetőséget jelent a potenciális partnerekkel történő találkozókra, az előre leegyeztetett kétoldalú megbeszélések keretében.

REACH rendelet - fontos határidők

2016. május 4.

Az 1907/2006/EK (REACH) európai parlamenti és tanácsi rendelet utolsó regisztrációs időszaka 2018. május 31-én zárul le. Eddig az időpontig  kell regisztrálniuk előregisztrált vegyi anyagaikat az évi 1-100 tonna mennyiségben gyártó, vagy importáló vállalkozásoknak. A regisztráció a továbbfelhasználókat (keverék-előállítók, végfelhasználók) is érinti. 

Korszerűbb szabályozás a szakmai képesítések elismerése terén

2012. január 11.

A szakmai képesítések elismeréséről szóló irányelvnek kulcsszerepe van abban, hogy a magasan képzett szakemberek más tagállamban tudjanak konkrét képesítéshez vagy szakmai tevékenységhez kötött vállalkozást beindítani. Az Európai Bizottság jogszabályjavaslatának legfontosabb elemei a következőek: európai szakmai kártya bevezetése, egyablakos ügyintézésen keresztül hozzáférhető információk a szakmai képesítések elismeréséről, képzési minimumkövetelmények időszerűsítése, közös képzési keretek és vizsgák, valamint a szabályozott szakmák kölcsönös értékelési gyakorlatának bevezetése. 

 

  

  

  

  

  

 

PROINCOR - Projekt a KKV-k innovációjának proaktív támogatására

2010. július 1.

A Közép-európai Operatív Program keretében 2010 áprilisában hat ország és tíz partner, köztük a Hajdú-Bihar Megyei Kereskedelmi és Iparkamara részvételével a megvalósítás fázisába lépett a 3 millió euró költségvetésű és három évig tartó, a KKV-k innovációját támogató PROINCOR projekt.

 

Környezetbarát terméktervezés: tartósabbak lesznek a használati tárgyak

2018. június 4.

Az Európai Parlament megnövelné a használati tárgyak, köztük a mobiltelefonok élettartamát, ehhez pedig környezetbarát terméktervezésre és könnyen cserélhető alkatrészekre van szükség.

Az EU és Mexikó új megállapodásra jutott a kereskedelem területén

2018. május 10.

Új kereskedelmi megállapodást kötött az Európai Unió és Mexikó, melynek keretében szinte a teljes árukereskedelem vámmentessé válik.

Brexit: nyilvános az Egyesült Királyság kilépéséről rendelkező megállapodás tervezete

2018. április 18.

Az Európai Bizottság közzétette az Európai Unió és az Egyesült Királyság között az Egyesült Királyság kilépéséről megkötendő megállapodás tervezetét.

Tanácsi megállapodás az egységes digitális ügyfélkapuról

2017. december 14.

A Tanács elfogadta álláspontját az egységes digitális ügyfélkapu létrehozásáról, amely online tájékoztatást, eljárásokat, segítséget és problémamegoldó szolgáltatásokat biztosít majd a polgároknak és a vállalkozásoknak. Az egységes digitális ügyfélkapu több olyan hálózatot és szolgáltatást fog integrálni, amelyet nemzeti és uniós szinten annak érdekében hoztak létre, hogy segítsék a polgárokat és a vállalkozásokat a határokon átnyúló tevékenységeikben.

Az EU-Kanada megállapodás (CETA) előnyei az uniós vállalkozások számára

2016. november 16.

A 2016. október 30-án megrendezett EU–Kanada csúcstalálkozón aláírták a Kanada és az Európai Unió között létrejött átfogó gazdasági és kereskedelmi megállapodást (CETA) Brüsszelben. A várakozások szerint a CETA a vámok, illetve a gazdasági kapcsolatok további mélyítését hátráltató más akadályok lebontása révén elősegítené a növekedést és a munkahelyteremtést az Európai Unióban és Kanadában is. Az ellenzők szerint ugyanakkor az egyezmény általános deregulációt von majd maga után, és korlátozza a nemzeti kormányok mozgásterét.

Az alábbiakban összefoglaljuk, hogy az Európai Unió véleménye szerint milyen előnyökben részesülhetnek majd az uniós vállalkozások a CETA megállapodásnak köszönhetően.

KKV Panel konzultáció a fogyatékkal élők termékekhez és szolgáltatásokhoz való hozzáférését segítő új intézkedések társadalmi-gazdasági hatásárólap

2012. június 1.

Az Európai Bizottság Igazságügyi Főigazgatósága vizsgálja az Európai Hozzáférhetőségi Törvény lehetséges opcióit, amelyek az európai piacon jelen lévő, akadálymentesen megközelíthető termékek és szolgáltatások fejlesztéséhez tartalmaz  intézkedéseket. A kérdőív iparági szereplők problematikus témáinak azonosítására szolgál, amelyek a jelenlegi jogi széttagoltság és piaci kérdések eredményeképpen merülnek fel.

Nőnek az innovációs beruházások

2011. szeptember 2.

A kutatás-fejlesztésbe beruházó – Unión belüli székhellyel rendelkező – csúcsvállalatok világszintű kutatás-fejlesztési beruházásaik tekintetében 2011–2013 között évente 5 százalékos növekedéssel számolnak.

Uniós K+F pályázati kiírások KKV-k részére: EUREKA, EUROSTARS, FP7

2010. június 4.

Az Európai Unió számos K+F témájú pályázatot hirdet, melyek közül az alábbiakban összefoglalunk néhány a KKV-k számára jelenleg rendelkezésre álló és a közeljövőben megjelenő lehetőséget.