Együttműködés a megújuló energia területén

Szerző: Szollosi Nóra | 2014. április 16.

A Kovászna megyéből érkezett vendégek között megújuló energia klaszterek képviselői, vállalkozók és a Megyei Tanács alelnöke is megtalálható volt.  A megújuló energia megoldások iránt érdeklődő vendégek elsőként az kiállítást tekintették meg és tárgyalásokat folytattak a kiállítókkal. Ezt követően a delegáció látgatást tett a HAJDU Hajdúsági Ipari Zrt-nél, ahol  Novotni István vezérigazgató fogadta őket. A gyárlátogatással egybekötött programon a HAJDU Zrt. azon gyártási folyamatai kerültek bemutatásra, melyek a megújuló energiához kapcsolódnak.

A gyárlátogatást követően a Kamarában folytatódott a delegáció programja. Vámosi Gábor, az ENEREA Észak-Alföldi Regionális Energia Ügynökség igazgatója modellértékű projektet mutatott be. A beruházás keretében Újszentmargita község területén megvalósul egy brikettáló üzem, az arra épülő távhő- rendszer és egy energiahatékony disszeminációs központ, a „Tudásháza”. Ezenkívül minden településen, Polgár, Görbeháza, Újszentmargita, Újtikos, Tiszagyulaháza és Folyás községben, egy-egy középület kerül teljes körű felújításra.

 

Az előadást követően együttműködési szándéknyilatkozatot írt alá az ENEREA és a romániai Green Energy Innovatív Biomassza Klaszter.

 

A megállapodás a hosszú távú szakmai együttműködést, tapasztalatcserét, a közös uniós pályázati lehetőségek feltárását célozza.