Új testvérváros, új kamarai együttműködés Brno (Brünn) városával

Szerző: Simonyi Réka| | 2017. január 20.

Testvérvárosi megállapodást írt alá január 19-én  Petr Vokral, Brno és Papp László, Debrecen polgármestere a csehországi Brno (Brünn) városában. Az ünnepi ceremónián, melynek a csehországi városban zajló Regiontour nemzetközi turisztikai vásár adott otthont, együttműködési megállapodást kötött a Hajdú-Bihar Megyei Kereskedelmi és Ipari Kamara, valamint a Brünni Regionális Gazdasági Kamara is.

Papp László Debrecen polgármestere kiemelte, hogy a két város céljai hasonlóak a gazdaság az oktatás, és a városi életminőség javítása terén. Emellett, a dél-morvaországi város polgármestere Petr Vokral hangsúlyozta, hogy fejlesztési stratégiájuk is sok tekintetben egybevág Debrecenével.

A testvérvárosi megállapodás mellett a Hajdú-Bihar Megyei Kereskedelmi és Iparkamara és a Brünni Regionális Gazdasági Kamara, ami a legnagyobb kereskedelmi kamara Csehországban, körülbelül 450 vállalkozással, ugyanazon a napon együttműködési megállapodást írt alá.

 

Miklóssy Ferenc, a Hajdú-Bihar Megyei Kereskedelmi és Iparkamara elnöke még 2013-ban tájékoztatóján elmondta: Brünnben kereskedelmi iroda nyílik, ami segíti a két ország együttműködését. 2015 eleje óta a korábbinál szorosabb a kapcsolat Csehország és Magyarország második legnagyobb városai, Brno és Debrecen között, hiszen Debrecen már 2016-ban is standdal vett részt a csehországi Regiontour vásáron, míg a csehek tavaly a Debreceni Virágkarnevál vendégei voltak.

 

 

A megállapodások értelmében a két város és kamara a jövőben átfogó együttműködésekre törekszik, elsősorban a gazdaság, a kutatás, a tudomány, a kultúra, a művelődés, a sport és a turisztika terén. Brno, Debrecen 18. testvérvárosa kiemelkedő oktatási és kulturális intézményekkel rendelkezik. A Műszaki Főiskola, Állami Filharmónia és az Állatorvosi Főiskola mellett itt található a Masaryk Egyetem is. A 377 ezer fős város lakosságszáma agglomerációval együtt eléri a 800 ezret, ami jelentős gazdasági erővel bír. Jó hír, hogy autóval Debrecenből a város kevesebb, mint 6 óra alatt elérhető. A várakozások szerint Debrecen és Brno közötti új és tartalmas kapcsolat még szorosabbra fűzi majd a visegrádi országok közötti együttműködést.