Üdvözöljük a

Hajdú-Bihar Megyei Kereskedelmi és Iparkamara

honlapján!

-

Elmarad a június 25-ei rendezvény a kamarában!

2018. június 21.
Tisztelt érdeklődők!
Ezúton tájékoztatjuk Önöket, hogy "A gyors fejlődés ritkán megy hitel nélkül, avagy forrásszerzés kis- és középvállalatoknak a régiónkban!" címmel 2018. június 25-re meghirdetett konferencia és ügyféltalálkozó elmarad. A rendezvényt egy későbbi időpontban, várhatóan 2018 szeptemberében tartjuk meg.
Az eseteges kellemetlenségért szíves megértésüket kérjük.

Július 4: Vállalkozói Akadémia a Kamarában - Fókuszban a NAV Online Számlaadat szolgáltatása!

2018. június 20.

A Hajdú-Bihar Megyei Kereskedelmi és Iparkamara és a Nemzeti Adó- és Vámhivatal a Vállalkozói Akadémia rendezvénysorozat keretében ismét szakmai tájékoztatót tart, ahol a július elsején induló Online Számla rendszer tudnivalóiról tájékozódhatnak azok, akik ellátogatnak július 4-én a Nonprofit Gazdaságfejlesztő Szervezetek Házába.

Videó: A pályaorientációs tábor második napján a gasztronómia állt a középpontban

2018. június 20.

Általános iskolásoknak szervezett pályaorientációs nyári tábort a Hajdú-Bihar Megyei Kereskedelmi és Iparkamara. A tábor második napján a pincér, a szakács és a cukrász szakmákba nyerhettek bepillantást a gyerekek. A hatodik és hetedik osztályos tanulók minden nap más-más szakmát ismerhetnek meg testközelből. A „Teszteld a pályád!” programmal a Kamara célja, hogy segítse a fiatalokat a pályaválasztásban. A pályaorientációs nyári tábor második napjáról a DTV készített felvételt. 

„Energikus” kezdés a nyári táborban

2018. június 19.

A Hajdú-Bihar Megyei Kereskedelmi és Iparkamara pályaorientációs nyári táborának első napja ugyan borús, esőre hajló időben, de annál energikusabban telt! Mindez érthető, hiszen ezt a napot az energiaszolgáltató szektorhoz kötődő szakmák megismerésével tölthették el a programra jelentkező diákok.

Veszteség minden, amiért a vevő nem fizet

2018. június 15.

A LEAN filozófia igazából minden olyat problémának tekint, ami eltér a sztenderdtől.

 

A hozzáadott értéket egy termelési folyamat során növeli, miközben a veszteséget csökkenti. Mi az? Akár ezzel a találós kérdéssel is kezdhette volna a prezentációját Kóka Imre, a TEVA Gyógyszegyár Zrt. LEAN-vezetője, aki a PLATO vállalkozói nap egyik előadója volt a Hajdú-Bihar Megyei Kereskedelmi és Iparkamara székházában.

Teszteld a pályád! – pályaorientációs nyári tábor indul!

2018. június 8.

Ismét lehet jelentkezni a Hajdú-Bihar Megyei Kereskedelmi és Iparkamara pályaorientációs nyári táborára. A tábor az általános iskolák hatodikos-hetedikes tanulói számára igyekszik megkönnyíteni a pályaválasztást. A vakációzó diákok több napon keresztül kóstolhatnak bele egy-egy szakma mindennapjaiba: az üzem- és tanműhely látogatások során kipróbálhatnak egyes munkafolyamatokat, elvégezhetnek bizonyos feladatokat, így aktív résztvevőként személyes tapasztalatokat szerezhetnek az adott tevékenységről.

A részvétel kötelező! Július elsején indul az Online Számla rendszer

2018. július elsejétől éles üzemben fogadja a vállalkozások számláinak adatait az Online Számla rendszer. A csaknem féléve tartó tesztüzemből még három hét van hátra a számlázó programok fejlesztésére vagy egy adatszolgáltatásra felkészített számlázó program beszerzésére. A kötelező adatszolgáltatásra való felkészüléshez minden információ megtalálható a NAV Online Számla aloldalán.

Segítenek ugrani a „gazellának”

2018. június 6.

Hogyan legyünk sikeresek a nemzetközi piacon? A kamara partner a válaszok megtalálásában.

 

A Hajdú-Bihar Megyei Kereskedelmi és Iparkamarában (HBKIK) működő Enterprise Europe Network hálózat ScaleMeUpHungary elnevezésű projektjével támogatja a gyors növekedési és innovációs potenciállal rendelkező kkv-kat, más néven „gazellákat” a nemzetközi versenyképességük elősegítése céljából. E cél elérése érdekében regionális és központi workshopokon választják ki a 12 legjobb „gazella” vállalkozást, amelyek kiemelt, személyre szabott, több napos coaching és mentoring szolgáltatásban részesülnek, díjmentesen – tájékoztatta a „Hogyan legyünk sikeresek a nemzetközi piacon?” című workshop résztvevőit kedden a kamara székházában Iván Gábor, a HBKIK innovációs munkatársa.

Pályaorientációs szakmai nap az NI és a HBKIK együttműködésében

2018. május 30.

Osztályfőnökök és pályaorientációval foglalkozó kollégák vehettek részt 2018. május 25-én a National Instruments debreceni gyártóbázisán tartott pályaorientációs napon. A Hajdú-Bihar Megyei Kereskedelmi és Iparkamara ezúttal is az iránytű szerepét töltötte be – a diákok továbbtanulási törekvéseit támogató és segítő pedagógusok valamint az elektronikai iparban, a mérés- és irányítás automatizálás terén piacvezető National Instruments között.

Vállalkozói fórum Nagyhegyesen

2018. május 30.

A települési önkormányzatokkal folytatott együttműködés keretében az Európai Adatvédelmi Rendeletről és a tanulóképzés kérdéseiről tartottak 2018. május 23-án előadást az érdeklődőknek.

A Hajdú-Bihar Megyei Kereskedelmi és Iparkamara 2018. május 24-én tartotta Küldöttgyűlését

2018. május 24.

A Küldöttgyűlés a Kamara 2017. évi egyszerűsített éves beszámolóját és a 2018. évi üzleti tervét az előterjesztésnek megfelelően elfogadta. A 2017. évi egyszerűsített éves beszámoló teljes terjedelmében megtekinthető a Kamara Vörösmarty u. 13-15. szám alatt található működési helyén, valamint a www.hbkik.hu oldalon.

Harmadik alkalommal hirdetik meg Az Év Felelős Foglalkoztatója című pályázatot

2018. június 20.

Az OFA Országos Foglalkoztatási Közhasznú Nonprofit Korlátolt Felelősségű Társaság (OFA Nonprofit Kft.) harmadik alkalommal hirdeti meg Az Év Felelős Foglalkoztatója elnevezésű pályázatát, idén a GINOP 5.3.6.-17-2017-00001 „Vállalati felelősségvállalás ösztönzése és állásfeltárás” kiemelt projekt keretében.

A befektető minden kívánságát lesik

2018. június 19.

Debrecen városa és a kamara partnerségre vállalkoztak a helyi gazdaság élénkítésében.

 

Nagyon fontos, amikor gazdaságfejlesztésről beszélünk, ne pusztán Debrecenben, hanem a megyében, sőt a régióban gondolkozzunk. Hiszen valamennyiünk érdeke az, hogy a debreceni fejlesztések multiplikáló hatása messze túlmutasson a megyeszékhelyen, lehetőséget adva ezáltal a vidéken élő tíz- és százezreknek is. Baranya megye után Hajdú-Biharban a legalacsonyabb az egy főre jutó ipari termelés, feladat tehát van bőven. Erről Miklóssy Ferenc, a Hajdú-Bihar Megyei Kereskedelmi és Iparkamara elnöke beszélt a kamara hétfői elnökségi ülésén, melynek egyik előadója Dr. Barcsa Lajos alpolgármester volt. Elhangzott, hogy a kamara több közös programot indít a kormánnyal. Ilyen a mentorprogram, és ilyen az Ipar 4.0 mintagyár projekt is. A cél az, hogy a kicsik a nagyoktól tanulhassanak, és ezáltal a kkv-szektor versenyképessége érezhetően javuljon.

Open4Business Nemzetközi Üzletember Találkozó és Konferencia

2018. június 18.

A Pécs-Baranyai Kereskedelmi és Iparkamara, az Enterprise Europe Network nemzetközi hálózat, a Dél-Dunántúli Gépipari Klaszter, a Holland Királyság Budapesti Nagykövetsége és komoly nemzetközi tapasztalattal rendelkező magyar vállalkozások együttműködésében 2018. október 3-5 között immár harmadik éve kerül megrendezésre az Open4Business konferencia és nemzetközi üzletember találkozó Pécsett. A résztvevők között számos országból várnak diplomáciai partnereket, testvérvárosi vezetőket és gazdasági együttműködésre nyitott vállalkozásokat, klasztereket.

Informatikai „evangelizáció” a cél - A Kamara segít a vállalkozásoknak megtenni az első lépéseket a digitális világ felé

2018. június 15.

„Minden cégnek érdemes tisztában lennie azzal, hogy mije van. Azt mindenki tudja, hogy a cégének hány széke, meg asztala van, milyen ingatlanai vannak, és azoknak mennyi az értéke, ugyanakkor azzal csak nagyon kevesen vannak tisztában, hogy milyen adatvagyonnal rendelkeznek, és az mennyit ér. Ezt feltétlenül érdemes felmérni és nyilvántartani, hiszen az adatvagyon védelme legalább olyan fontos, mint a gépeké vagy az épületeké” – ezekkel a szavakkal nyitotta meg Dr. Skultéti Éva, a Hajdú-Bihar Megyei Kereskedelmi és Iparkamara főtitkára a Digitális KKV Napot a Kamarában, ahol ezúttal az adatvédelem és az IT-biztonság is terítékre került. Tették pedig mindezt a Modern vállalkozások programja keretében csütörtökön, a Kamara székházában.

„Szakmát tanulni márpedig nem zsákutca”

Soha ilyen kedvező finanszírozás nem társult a szakmunkástanulók gyakorlati képzéséhez.

 

Néhány nappal azután, hogy a Hajdú-Bihar Megyei Kereskedelmi és Iparkamara építőipari szakmai kollégiuma ülésén téma volt az égető szakemberhiány, most a gépipari szakmai kollégium tagjai beszéltek arról, hogy a két iparág gondjai egy tőről fakadnak. Makrogazdasági szinten ez azért különösen nagy gond, mert Varga Mihály pénzügyminiszter éppen a napokban jelentette ki, hogy a magyar gazdaságnak két húzóágazata van: a gépipar és az építőipar.

Ezer sebből vérzik az építőipar

2018. június 6.

Jó lenne, ha minél egyenletesebb lenne a közszféra beruházási célú költekezése.

 

Varga Mihály pénzügyminiszter a napokban beszélt arról, hogy a hazai gazdasági növekedésnek két húzóágazata van: a gépipar és az építőipar. Ez utóbbi például az egy évvel ezelőttihez képest 23 százalékkal nőtt, és ez a növekedés a következő évben is folytatódik. Úgy legyen, ránk férne nagyon! Ez utóbbi félmondatot már én teszem hozzá, de talán ti is egyetértetek vele – ezekkel a szavakkal köszöntötte Miklóssy Ferenc, a Hajdú-Bihar Megyei Kereskedelmi és Iparkamra elnöke a regionális építőipari konferencia résztvevőit a kamara székházában.

Külkereskedelmi árukárok, áruhiányok, sérülések vizsgálata, minőségellenőrzés

2018. június 4.

A Magyar Kereskedelmi és Iparkamara szervezeti egységei között évtizedeken át működött a független és semleges Kárbiztosok Testülete, amely klasszikus kamarai tevékenység keretében töltött be független kárszakértői, kárbiztosi és kárrendezői szerepet a külföldi biztosító intézetek megbízásából. 2005-től, az MKIK Szolgáltató Nonprofit Kft. nyújtja a fenti hagyományokhoz hű, azonos színvonalú, nemzetközileg is elismert kárbiztosi szolgáltatást független megbízott igazságügyi szakértőin keresztül. 

Meet in Italy for Life Sciences nemzetközi üzletember találkozó Bolognában

2018. május 30.

2018. október 10-12. között ötödik alkalommal rendezik meg a "Meet in Italy for Life Sciences" nemzetközi üzletember találkozót és konferenciát, ezúttal Bolognában.  A biotechnológia és egészségipar köré épülő szakmai eseményen ingyenes a részvétel, és a regisztrált vállalkozások profilja két évig érvényes marad. A 2017-ben regisztrált vállalkozások profilját több mint 90.000 tekintették meg.

De mégis, ki fog itt falat rakni?!

2018. május 30.

A „munkaképes korú” és a „munkavégzésre képes” két külön fogalom. Nem keverendők össze.

 

2007-13 között, a recessziós időszakban 85 ezren hagyták el az építőipart (jó részük külföldre ment dolgozni), napjainkra azonban ismét munkaerőhiánnyal küzd az ágazat – hangzott el egyebek mellett a Hajdú-Bihar Megyei Kereskedelmi és Iparkamara építőipari szakmai kollégiumának ülésén.