Támogatott hitelek vállalkozásoknak

2014. július 22.

Tovább szélesedtek a Növekedési Hitelprogram kedvezményes konstrukcióinak felhasználási feltételei. Július 1-jétől már kezdő vállalkozások is igénybe vehetik a kedvezményes hiteleket, emellett a faktoring is bekerült a támogatott konstrukciók közé. A kis- és középvállalkozások a program keretében eddig a forgóeszközök finanszírozását célzó hitelkonstrukciókat keresték legnagyobb számban, ám az elkövetkező időszakban a cégeknek érdemes a kedvezményes beruházási hitelek iránt is érdeklődni.

9. EU-Kína Üzleti és Technológiai Kiállítás

2014. július 18.

Idén immáron 9. alkalommal kerül megrendezésre Chengduban az EU-Kína Üzleti és Technológiai Kiállítás 2014. október 21-23. között. Chengdu Szecsuán tartomány fővárosa, az élhető városfejlesztés egyik mintapéldája Kínában. A high-tech iparágak kiemelten szerepelnek a város gazdaságfejlesztési koncepciójában. Az idei rendezvény különlegessége, hogy  az Európai Kereskedelmi és Iparkamarák Szövetsége (EUROCHAMBERS) ezzel egy időben október 21. és 23. között kínai üzleti lehetőségeket feltáró utat szervez, Mission for Growth to Chengdu elnevezéssel.

Magyar-román gazdasági fórum - Szijjártó Péter: a magyar-román gazdasági kapcsolatok stratégiai jelentőségűek

2014. július 15.

Magyarország és Románia stratégiai partnerei egymásnak a gazdasági együttműködésben is – hangsúlyozta a Külgazdasági és Külügyminisztérium parlamenti államtitkára a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara által szervezett magyar-román gazdasági fórumon és üzletember találkozón. Magyarország számára Románia Németország után a második legfontosabb exportpiac, a magyar export 6 százaléka irányul Romániába. Tavaly a két ország közötti kereskedelmi forgalom 6,7 milliárd euró volt, amelyben jelentős tételt képviseltek az energiahordozók, a gyógyszerek, az élelmiszer-ipari és gépipari termékek - tette hozzá az államtitkár.

Ökoturisztikai e-learning képzés augusztusban

2014. július 11.

Ingyenes ökoturisztikai e-learning képzésen való részvételi lehetőséget biztosít a Zala Megyei Kereskedelmi és Iparkamara július 21-től. Egyedi képzés azoknak, akik jelenleg is turisztikai területen dolgoznak, vagy ott akarnak tevékenykedni.

XII. Hajdúnánási Regionális Vállalkozói Napok és Termékkiállítás

2014. július 9.

A Hajdú-Bihar Megyei Kereskedelmi és Iparkamara Hajdúnánási Szervezete 2014. augusztus 30-án rendezi meg a XII. Hajdúnánási Regionális Vállalkozói Napok és Termékkiállítást, mely ezúttal közösen kerül megrendezésre a XXIII. Hajdú-Bihar Megyei Vadásznappal. A rendezvényt egész napos szakmai és szórakoztató programok is színesítik.

Kamarai tagként a kamarai tagokért avagy Ön: Nézne bekötött szemmel futballmeccset?

2014. július 7.
Consulo
Consulo

Egy lehetőség mellett elmenni, csak azért, mert kötelező, vagy, mert éves díja van?

„Úri huncutság”! Nézzük meg, ma: amikor a kapcsolati tőke értéke felbecsülhetetlen, mikor sok vállalkozás azért küzd, hogy megbízható és fizetőképes partnert találjon, mikor a bizalom, mint az üzleti élet alapja nélkülözhetetlen, amikor a gyors információ, a jogszabályi változás naprakészsége, lekövetése a vállalkozás életképességének mutatója: luxus kihagyni ezen előnyöket, nem kamarai tagnak lenni! Nem mehetünk el a lehetőség mellett, mely a közvetlen partnerajánlást, megbízható vállalkozással történő kapcsolat kiépítésének lehetőségét nyújtja. Ennek a kiváló lehetőségnek az elszalasztása olyan, mintha Ön, vagy én, bekötött szemmel néznénk futballmeccset!

9,6%-kal nőtt az ipari termelés

2014. július 4.

2014 májusában – előzetes adatok alapján – az ipari termelés volumene 9,6%-kal haladta meg az egy évvel korábbit.

A munkanaphatástól megtisztított index megegyezik a kiigazítatlan indexszel. A termelés év első öt hónapjában 9,0%-kal magasabb volt, mint az előző év azonos időszakában. Az előző hónaphoz képest a szezonálisan és munkanaptényezővel kiigazított ipari kibocsátás májusban 1,0%-kal csökkent.

Sajátos építményfajták elekronikus építési naplói

2014. július 1.

A Kormány 160/2014. (VI. 30.) Korm. rendelete az építőipari kivitelezési tevékenységről szóló 191/2009. (IX. 15.) Korm. rendeletet módosította, így az elektronikus építési naplót a közlekedési sajátos építményfajták vonatkozásában csak 2015. január 1-jét követően kell alkalmazni. A víziközmű és vízgazdálkodási építmények és a 320/2010. (XII. 27.) Korm. rendelet szerinti sajátos építményfajták esetében a határidő nem módosult:
2014. július 1.

A naplók vezetésére alkalmas programok az OÉNY felület E-építési naplók fülén találhatók.

Fontosabb eltérések az általános építmények naplójától a Tervező szakág kódok, Engedélyező hatóságok, Szakág és Szakma kódok vonatkozásában találhatók.

Ezeknél az e-építési naplóknál díjmentes a rendszer használata, az általános napló használata 2014. július 1-től díj ellenében történik.

Pályázati felhívás - Fogyatékosság-barát munkahely elismerés

2014. július 1.

A Fogyatékosság-barát munkahely elismerést a Salva Vita Alapítvány 2010-ben vezette be azzal a céllal, hogy az álláskereső fogyatékkal élő emberek, és a foglalkoztatásukra nyitott munkáltatók egymásra találását támogassa. Az elismerést minden évben az Emberi Erőforrások Minisztériuma, az American Chamber of Commerce in Hungary, a Szövetség a Kiválóságért Közhasznú Egyesület és a Salva Vita Alapítvány közösen adja át.

„Hajdú-Bihar Megyei Minőségi Termék” kitüntető díj

2014. június 25.

A HAJDÚ-BIHAR MEGYEI
MINŐSÉGI TERMÉK TÁRSASÁG

Pályázatot hirdet
„Hajdú-Bihar Megyei Minőségi Termék”
kitüntető díj elnyerésére 2014. évben

 

A pályázat célja:

 

- Hajdú-Bihar megyében előállított termékek magas minőségi színvonalának elismerése, népszerűsítése, piacra jutásának segítése.
- A fogyasztók segítése a minőségtudatos, környezetbarát termék kiválasztásában

Az MKIK támogatja a duális képzés bevezetését a felsőoktatásban

2014. július 18.

A magyar gazdaság érdeke, hogy versenyképes, a gazdaságban azonnal hasznosuló diplomát kapjanak a végzősök, ezért a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara támogatja a duális képzés bevezetését a felsőoktatásban. Parragh László, az MKIK elnöke a kamara felsőoktatási szakkollégiumának csütörtöki ülését követő sajtótájékoztatón elmondta, hogy a folyamatot a vállalati igények közvetítésével, információ átadással, a tapasztalatok összegyűjtésével segíti a kamara. Palkovics László, az Emberi Erőforrások Minisztériuma (EMMI) felsőoktatásért felelős államtitkára kiemelte: a felsőoktatásnak a magyar társadalomban és a gazdaságban hasznosulnia kell, ezért az innen érkező igények fontos szempontjai a felsőoktatás átalakításának.

Kedvezményes vietnámi kiállítások, EU-s támogatással

2014. július 18.

2014. július 4-én, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara ,,Új lehetőségek Vietnámban'' című rendezvénye kapcsán az EU-Vietnam Business Network tájékoztatta a Kamarát két komoly üzleti programról Vietnámban. Ezek kereskedelemfejlesztési roadshow-k Dél- és Észak-Vietnámban egyaránt. Az itt szervezett kiállításokon a jelentkezők komoly EU-s támogatással jelenhetnek meg termékeikkel.

Áfa törvény időszakos elszámolásra vonatkozó változása

2014. július 11.

 Ezúton tájékoztjuk Önöket az Áfa törvény tervezett módosításáról, ami alapján az időszakos elszámolású ügyletek teljesítési időpontja kapcsán beterjesztett T/168. számú törvényjavaslat az alábbi változásokkal fogadták el. A 2013. év végén elfogadott adómódosító törvény (2013. évi CC. tv.) alapján 2014. július 1-jét követően megváltoztak volna az időszakos elszámolási ügyletek teljesítési idejének meghatározására vonatkozó szabályok. Az Országgyűlés elé június elején beterjesztett T/168. számú törvényjavaslat alapján a módosítást elhalasztották volna és csak a 2014. december 31-ét követően kezdődő elszámolási időszakokra kellett volna alkalmazni az új szabályokat.

Debreceni Őszi Nagyvásár új időpontban kerül megrendezésre

2014. július 10.

A Debreceni Közterület Felügyelet tájékoztatja a kereskedőket és minden kedves érdeklődőt, hogy
a Debreceni Őszi Nagyvásár új időpontban kerül megrendezésre:

 

2014. október 11-12-én

Jelentkezési határidő: 2014. augusztus 31.

 

Jelentkezési lapok letölthetők:  <http://www.kozteruletfelugyelet.hu> www.kozteruletfelugyelet.hu weboldalról

A Debrecen Szent István napi vásár (augusztus 20) NEM kerül megtartásra. Augusztus 20-án az Ady Endre sugárúton az árusítás nem engedélyezett.

Horizon 2020 Research Development and Innovation pályázati partnerkereső rendezvény

2014. július 9.

Az Enterprise Europe Network magyarországi konzorciuma tisztelettel meghívja Önöket a Horizon 2020 Research Development and Innovation pályázati partnerkereső rendezvényre, amely Csehországban, Ostrava-ban, 2014. szeptember 2-án kerül megszervezésre.

A Növekedési Hitelprogram és a beruházásokat akadályozó tényezők

2014. július 4.

Milyen nehézségekkel néznek szembe azok a cégek, amelyek ma beruházni akarnak Magyarországon? Milyen hatása van a beruházási kedvre a Növekedési Hitelprogramnak (NHP)? Ezt is vizsgálta az a Gazdálkodás- és Vállakozáskutató Intézet által végzett kutatás, amelynek során 2600 vállalatvezetőt kérdeztek meg. A válaszokból az derült ki, hogy az NHP önmagában nem növeli a beruházási kedvet, hiszen ez a program sem a keresleti oldalról jövő, sem az intézményi környezet bizonytalanságából eredő negatív hatásokat nem tudja orvosolni. Márpedig a cégek irányítói szerint ezek a leginkább gátló tényezők.

Májusban is nőtt a kiskereskedelmi forgalom volumene

2014. július 4.

A dohánykereskedelem átalakulásával párhuzamosan kialakított online pénztárgép-rendszer hatására a bevallott forgalom is megnőtt („kifehéredett”). Az új (Nemzeti Dohánykereskedelmi Nonprofit Zrt.-től származó) adatforrás alapján 2014 májusában 2013 májusához képest 5,1%-kal nőtt a kiskereskedelmi forgalom naptárhatástól megtisztított volumene. Az élelmiszer- és élelmiszerjellegű vegyes kiskereskedelemben 8,4%-kal, a nem élelmiszer-kiskereskedelemben 2,8%-kal, míg az üzemanyag-kiskereskedelemben 1,5%-kal emelkedett az értékesítés volumene.

Növekvő szolgáltatás-külkereskedelem

2014. július 1.

2014 I. negyedévében a szolgáltatások exportja 1184, importja 890 milliárd forintot (3,8, illetve 2,9 milliárd eurót) tett ki. Folyó áras forintadatokból számítva a bevételek értéke 5,6, a kiadásoké 6,4%-kal növekedett, az export és az import euróértéke ennél kisebb mértékben, 1,6, illetve 2,4%-kal emelkedett. A szolgáltatások külkereskedelmének többlete 294 milliárd forint (956 millió euró) volt, amely 9,2 milliárd forinttal meghaladta az előző év azonos időszaki egyenleget. Az euróban számított aktívum ezzel szemben némileg csökkent.

Gyakorlati oktatók képzése a szakképzésben

2014. június 30.

A Hajdú-Bihar megyei Kereskedelmi és Iparkamara a TÁMOP-2.3.4.B-13/1-2013-0001 „Dolgozva tanulj!” project keretein belül ingyenes, 60 órás módszertani felkészítést indít a gyakorlati képzésben résztvevő szakemberek számára.

48 milliárd euró K+I beruházásokra az EU és az EBB-csoport közös finanszírozásával

2014. június 20.

Az Európai Bizottság és az Európai Beruházási Bank (EBB) Csoport útjára indította az Európai Unió új generációs pénzügyi eszközeit és tanácsadói szolgáltatásait, hogy az innovatív cégek könnyebben jussanak finanszírozáshoz.