Parragh: a duális képzés a felsőoktatásban is szükséges

2014. április 17.

   Budapest, 2014. április 16., szerda (MTI) - A felsőoktatásban is be kell vezetni a duális képzést azokon a területen, amelyek a reálgazdaság számára képeznek szakembereket - fejtette ki Parragh László, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara (MKIK) elnöke szerdán a VII. Szakma Sztár Fesztivál zárórendezvényén, Budapesten. Az eseményen Orbán Viktor miniszterelnök is részt vett.

Forrás: Magyar Kereskedelmi és Iparkamara

Szakma Sztár Fesztivál 2014

2014. április 18.

A Magyar Kereskedelmi és Iparkamara 2014-ben hetedik alkalommal rendezte meg a Szakma Kiváló Tanulója Versenyt (SZKTV), valamint az Országos Szakmai Tanulmányi Versenyt (OSZTV). Ezek országos döntőjére a VII. Szakma Sztár Fesztiválon 2014. április 14-16. között Budapesten, a Hungexpo Vásárközpont G és F pavilonjában került sor, melynek díjkiosztó, záró ünnepélyén Orbán Viktor, Magyarország miniszterelnöke is részt vett.

A versenyek célkitűzése a gyakorlatigényes, „fizikai” szakmák – beleértve a ráépülő, magasabban kvalifikált szakmákat is – társadalmi presztízsének és vonzerejének növelése, azok népszerűsítése volt.

A versenyek és a fesztivál szlogenje: „A jó szakma felér egy diplomával!”

Ausztriai vállalkozásalapítás

2014. április 15.

Az ausztriai vállalkozásalapítás volt a témája a Kamara és az Ausztria Business Agency (ABA) közös rendezvényének. Szakértő előadók mutatták be az ausztriai üzleti környezet, a vállalkozásalapítás és az adózás legfontosabb tudnivalóit.

Piacra lépés Kínában, hogyan léphet be a világ legnagyobb piacára?

2014. április 9.

Az EU SME Centre, a Hajdú-Bihar Megyei Kereskedelmi és Iparkamara, és az Enterprise Europe Network közreműködésével, az Európai KKV Hét keretében „Piacra lépés Kínában, hogyan léphet be a világ legnagyobb piacára?” címmel tájékoztató rendezvényt szervez, 2014. május 14-én, melyre tisztelettel meghívjuk.

Változás a közúti árufuvarozást érintő egyes kormányrendeletekben

2014. április 4.

A Hajdú-Bihar Megyei Kereskedelmi és Iparkamara felhívja a közúti árufuvarozásban és személyszállításban érintett vállalkozások figyelmét a mai napon megjelent 116/2014. (IV. 3.) Kormány rendeletre, a közúti fuvarozást érintő egyes kormányrendeletek módosításáról, amely – többek között – a következőket rendeli el:

Indul az MKIK GVI 2014. áprilisi online konjunktúra felvétele

2014. április 2.

A Magyar Kereskedelmi és Iparkamara Gazdaság- és Vállalkozáskutató Nonprofit Kft. (MKIK GVI) 1998 óta évente kétszer rendszeresen felméri a magyar vállalkozások üzleti helyzetét és várakozásait.

Fémipari üzletember-találkozó Ungváron

2014. március 31.

A Kárpátaljai Kereskedelmi és Iparkamara Nemzetközi Kontaktnapokat szervez 2014. május 21-22. között az alábbi témakörökben:

 

- fémipar, fém megmunkálás;

- fémipari termékek gyártása;

- fémipari termékek forgalmazása.

 

„Hogyan vállalkozzunk Ausztriában?”

2014. március 27.

Ezúton tisztelettel meghívom Önt a Hajdú-Bihar Megyei Kereskedelmi és Iparkamara valamint az Austrian Business Agency (ABA) által szervezett

 

„Hogyan vállalkozzunk Ausztriában?”
című rendezvényre.

Díj az Európai Vállalkozások Ösztönzéséért

2014. március 21.

A Nemzetgazdasági Minisztérium az Európai Bizottsággal közösen 2014-ben is pályázatot hirdet a „Díj az Európai Vállalkozások Ösztönzéséért” díjak elnyerésére összesen hat kategóriában.

Kamarai Hozzájárulás

2014. március 17.

Felhívjuk a Tisztelt Vállalkozások figyelmét, hogy újra itt a március és közeleg a kötelező kereskedelmi és iparkamarai hozzájárulás fizetésének határideje.

 

A befizetés határideje 2014. március 31-e.

 

Az 5000 Ft. kamarai hozzájárulás rendezése történhet átutalással a

  

10300002-34611849-49020102

  

számlaszámra a közlemény rovatban az adószám feltüntetésével, valamint ügyfélszolgálatainkon, pénztárba történő befizetéssel.

 

Ügyfélszolgálatunk: Nonprofit Gazdaságfejlesztő Szervezetek Háza, 4025, Debrecen Vörösmarty u. 13-15.

 

Irány Kanada! Exportfejlesztési konferencia

2014. március 13.

A Kanadai – Magyar Kereskedelmi Kamara és a Hajdú-Bihar Megyei Kereskedelmi és Iparkamara exportfejlesztési konferenciát rendez „IRÁNY KANADA! Exportfejlesztés és felemelkedés”  címmel.

 

Új előadóval bővített, előrehozott program!

 

  

Időpont:

2014. április 23.14:30– 16:30

(Regisztráció 14:00-tól)

 

 Helyszín:

Non-profit Gazdaságfejlesztő Szervezetek Háza

(4025 Debrecen, Vörösmarty utca 13-15.)

 

Pályázzon új munkaerő alkalmazására, akár teljes bér-, és járuléktámogatással!

2014. április 16.

Pályázzon új munkaerő alkalmazására, akár teljes bér-, és járuléktámogatással!

Tájékoztató a gyakornokok foglalkoztatására irányuló TÁMOP 2.3.4. B-13/1 jelű uniós projektről

 

 

A gyakornoki program lényege jellemzően a vállalkozás statisztikai létszámának növelésével együtt járó (azaz új munkahely betöltését eredményező) új foglalkoztatás támogatása kilenc hónapon keresztül járó teljes vagy részleges bér- és járuléktámogatással, a cégen belüli segítő mentor bérpótlékával és az új munkahely tárgyi feltételei kialakításának támogatásával. A program elsődleges célja a közvetlen munkahelyteremtés elősegítésén túl az iskolai rendszerű képzésben szerzett első szakképesítés hasznosulásának elősegítése, a pályakezdők korai munkahelyi tapasztalathoz segítése, ezzel a későbbi foglalkoztathatóságuk növelése. A program célja továbbá a duális szakképzés erősítése, a tanulószerződést kötő tanulók és vállalkozások támogatása, valamint közvetett cél a duális képzésben részt vevő vállalkozások számának növelése.

A kamara álláspontja a "Magyar Kereskedelmi Nyilvántartási Intézet" leveléről

2014. április 10.

A mellékelt levél nem a Magyar Kereskedelmi és Iparkamarától származik. A levélben foglalt díjfizetést javasoljuk, hogy a gazdálkodó szervezetek ne teljesítsék.

 

Az MKIK a szükséges jogi lépéseket a levélben foglaltakkal kapcsolatosan haladéktalanul megteszi.

Forrás: Magyar Kereskedelmi és Iparkamara

NFAKA 2013. évi decentralizált beruházási kerete terhére kiírt pályázat eredménye

2014. április 7.

A nemzetgazdasági miniszter meghozta döntését a NFAKA decentralizált kerete terhére kiírt pályázatokról.

Információ a decentralizált pályázatokról

2014. április 3.

Dr. Czomba Sándor a Nemzetgazdasági Minisztérium foglalkoztatásért felelős államtitkára bejelentette, hogy döntöttek a gyakorlati képzést folytató vállalkozásoknak és intézményeknek szóló pályázat nyerteseiről. 

TURKEYBUILD Isztambul 2014 - építőipari kiállítás és üzletember-találkozó

2014. március 31.

2014. május 8-9. között kerül sor a Turkeybuild építőipari kiállítás keretében szervezett üzletember-találkozóra, melyne fő támái:

 

- fenntartható építészet

- zöld épületek

- energiahatékony építészet.

Tájékoztató az MKIK Magyar-Török Tagozatának törökországi kiutazó delegációjáról

2014. március 28.

A Magyar Kereskedelmi és Iparkamara Magyar-Török Tagozata Rév András tagozati elnök vezetésével 2014. május 12 - 16. között üzleti delegációt szervez Törökországba.

Magyar Nemzeti Kereskedőház

„Új piacok, új lehetőségek a magyar vállalkozások előtt”, címmel tartott tájékoztatást  a Magyar Nemzeti Kereskedőház Zrt. a megyei vállalkozások számára 2014. március 18-án a Non-profit Gazdaságfejlesztő Szervezetek Házában.

Gazdasági évnyitó - Parragh László: a magyar gazdaság növekedése fenntartható

2014. március 19.

A magyar gazdaság növekedési pályája fenntartható - hangsúlyozta Parragh László, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara (MKIK) elnöke szerdán Budapesten, a kamara Gazdasági évnyitó rendezvényén, amelyen részt vett Orbán Viktor miniszterelnök és Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter is.

Forrás: Magyar Kereskedelmi és Iparkamara

Üzleti szeminárium - követeléskezelés

2014. március 14.

Az Európai Bizottság tisztelettel meghívja Önt a 2014. május 21-én tartandó rendezvényére, amelynek témája a „határon átnyúló üzleti tevékenység folytatása az Európai Unióban”. A rendezvény helyszíne Budapest, Continental Hotel Budapest - Zara.