Üdvözöljük a

Hajdú-Bihar Megyei Kereskedelmi és Iparkamara

honlapján!

-

Mestereket és mesterelnököket avattak a megyeházán a Kamara mesterlevél átadó ünnepségén

2018. november 16.

Harminc szakember vehette át ünnepélyes keretek között mesterlevelét csütörtökön a Megyeháza Árpád termében, a négy évre szóló mesterelnöki kinevezést pedig huszonnyolcan kapták meg. A mestervizsga célja, hogy a szakemberek számára biztosítsa a szakmai fejlődést.

Debrecen már letette a névjegyét, de…

2018. november 15.

Zsúfolásig megtelt a Kölcsey Központ bálterme a beszállítói roadshow debreceni állomásán.

 

Egy asztalhoz ültetni a megyénkben már működő és a befektetési céllal érkező nagyvállalatok képviselőit a helyi kis- és középvállalati szektor képviselőivel, hogy kiderüljön: mit várnak a nagyok a kicsiktől, és fordítva  - ez volt a célja a Hajdú-Bihar Megyei Kereskedelmi és Iparkamarának, amikor (az EDC Debrecen Kft.-vel közösen) útjára indította az idén négy helyszínből álló beszállítói roadshow-t.

Magyar - Finn Üzleti Fórum

2018. november 15.

2018. november 26.-án Helsinkiben Magyar-Finn üzleti fórum megrendezésére kerül sor. A rendezvényen, amelynek rendezője a Business Finland és a Helsinki Magyar Nagykövetség, a magyar vállalkozások az ott elhangzó előadások mellett rövid üzleti találkozók keretében személyesen vehetik fel a kapcsolatot finn partnercégekkel. A rendezvényen a részvétel díjtalan, de regisztrációhoz kötött.

Mi leszek, ha nagy leszek?

2018. november 13.

A Hajdú-Bihar Megyei Kereskedelmi és Iparkamara számos pályaorientációs programot, rendezvényt indított annak érdekében, hogy a pályaválasztás előtt álló tanulók számára minél szélesebb körben lehetőséget biztosítsanak a szakmák megismertetésére. A diákok a kamara segítségével több vállalkozáshoz, üzembe és gyáregységbe látogathatnak el, betekintést nyerve ezzel az adott szakma mindennapi munkájába.

Export lehetőségek: célpontban Németország és Ausztria

2018. november 12.

A Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Kereskedelmi és Iparkamara  és a Hajdú-Bihar Megyei Kereskedelmi és Iparkamara Enterprise Europe Network irodája külgazdasági tematikájú rendezvényt szervez "Export lehetőségek: célpontban Németország és Ausztria" címmel Szolnokon 2018. november 15-én. 

Felvették a Tempó-t - Népszerű a vállalkozások körében az OTP gyors elbírálású hitele

2018. november 12.

Az MNB adatai szerint 2018 II. negyedévében tovább folytatódott a vállalati hitelezés dinamikus bővülése. Az év közepéig éves összevetésben 750 milliárd forinttal emelkedett a vállalati hitelállomány, ez 12 százalékot meghaladó éves bővülésnek felel meg. Jól teljesít az OTP Business új Tempo Vállalkozói Hitele is, pár hónap alatt több mint 4 milliárd forintos hitelkihelyezés történt csak ezen a terméken keresztül.

Január elsejétől a NAV-nál is kötelező a cégkapu!

2018. november 9.

Kizárólag cégkapun keresztül intézhetik elektronikusan adóügyeiket a NAV-nál jövőre a vállalkozások. Az egyéni vállalkozóknál nem lesz változás, ők továbbra is az ügyfélkaput, új nevén a Központi Ügyfél-regisztrációs Nyilvántartáshoz kapcsolódó (KÜNY, köznyelven ügyfélkapus) tárhelyet használhatják.

Autópályán „ad gázt” a bihari térség

2018. november 8.

A nagyvállalatok és potenciális beszállítóik ültek asztalhoz Berettyóújfaluban (is).

 

Szerencsére ma már nem a válság és abból adódóan a bihari térség nyomora a téma, amikor vállalkozókkal találkozunk, hanem a jövő. Az a remélhetően dicső jövő, ahová a hamarosan átadandó autópályán érkezhet meg városunk és térsége – Muraközi István, Berettyóújfalu polgármestere beszélt erről szerdán azon a beszállítói roadshow-n, melyet a Hajdú-Bihar Megyei Kereskedelmi és Iparkamara azzal a szándékkal indított útjára, hogy egy asztalhoz ültesse a beszállítókat kereső nagyvállalatokat és a beszállítói pozícióra vágyó kis- és középvállalkozókat.

Magyar-Román Üzleti Fórumot rendeznek Kolozsváron november 23-án

2018. november 8.

Magyarország Kolozsvári Főkonzulátusa, Kolozsvár Polgármesteri Hivatala és a Közép-európai Gazdaságfejlesztési Hálózat Nonprofit Kft. kolozsvári regionális képviseleti irodája, partnerségben a Kolozs Megyei Tanáccsal és az MKIK Magyar-Román Tagozatával idén immár 6. alkalommal szervezi meg a Magyar-Román Üzleti Fórumot, amelynek célja a magyar-román gazdasági együttműködési lehetőségek feltérképezése és dinamizálása, valamint konkrét üzleti lehetőségek beazonosítása.

Szakmai rendezvényt szervez a Kamara Képzőhelyként a gyakorlati képzésben címmel

2018. november 5.

A Hajdú-Bihar Megyei Kereskedelmi és Iparkamara szakmai rendezvényt tart „Képzőhelyként a gyakorlati képzésben - jogok és kötelezettségek, finanszírozás, visszaigénylés, adózás és könyvelés egyszerűen” címmel 2018. november 13-án a Kölcsey Központban.

Mitől modern egy vállalkozás?

2018. november 15.

Például attól, ha a tulajdonosa a mobiltelefonján is bármikor lekérheti a termelési adatokat.

 

Mennyire tud lépést tartani a hazai kis- és középvállalkozói szektor a digitális fejlődéssel? Honnan kaphat egy vállalkozás az elhatározása megvalósításához forrást? Melyek azok a hazai és globális trendek, amelyek ismeretében valaki vállalkozóként piaci előnyre tehet szert? És nem utolsó sorban: mikor térül meg egy informatikai fejlesztés? Ezekre a kérdésekre keresték a válaszokat a Hajdú-Bihar Megyei Kereskedelmi és Iparkamara és a Modern Vállalkozások Programja közös rendezvényén, ezúttal Hajdúböszörményben.

Új TEVA-üzem, ötmilliárd forintért

2018. november 15.

A Caspofungin hatóanyagot Debrecenből szállítják mostantól a világ számos országába.

 

A Caspofungint a súlyos, a szervezet több pontján fellépő gombás fertőzésben szenvedő betegek kezelésében/gyógyításában használják. Büszkék vagyunk arra, hogy e hatóanyag gyártási technológiáját a debreceni K+F csapatunk fejlesztette ki – hangsúlyozták a TEVA vezetői az 5 milliárd forintos ráfordítással megvalósult világszínvonalú üzemrész szerdai avatásán.

Képzőhelyek és a gyakorlati képzés: lehetőségek, elvárások, megvalósítás

2018. november 14.

2018. november 13-án, 10 órás kezdettel a HBKIK szakmai rendezvényt tartott a Kölcsey Központban, Képzőhelyként a gyakorlati képzésben témakörben.

Átadták az Észak-Alföldi Innovációs Díjat

2018. november 12.

Az MTA Debreceni Területi Bizottsága, az Észak-alföldi régió három kereskedelmi és iparkamarája - köztük a Hajdú-Bihar Megyei Kereskedelmi és Iparkamara - és az INNOVA Észak-Alföld Regionális Fejlesztési és Innovációs Ügynökség által szervezett Észak-Alföldi Innovációs Díj átadására november 12-én, a Magyar Tudomány Napja alkalmából került sor Debrecenben, a DAB székházban.

Nemzetközi marketing workshop a Kamarában

2018. november 12.

Az Enterprise Europe Network debreceni irodája marketing workshopot szervez Pesti István nemzetközileg elismert coach és tréner vezetésével a Nonprofit Gazdaságfejlesztő Szervezetek Házában 2018. november 26-án.

Mintagyárakban tanul(hat) a magyar

2018. november 9.

Nemcsak beszélünk róla, itt van a nyakunkon az Ipar 4.0, a negyedik ipari forradalom.

 

Míg az 1700-as és az 1900-as évek között átlagosan 100-100 évnek kellett eltelnie az ipari forradalmak beköszöntéig, a 2000-es években az Ipar 4.0-ra, azaz a 4. ipari forradalomra már csak 30-40 éve volt felkészülni a fejlett világnak. Mi pedig még csak most ízlelgetjük ezt az új fogalmat – erről Borbély László, az Innovációs és Technológiai Minisztérium illetékes háttérintézményének iparfejlesztési tanácsadója beszélt a HBKIK HR-klubjában a kamara székházában.

Megyénkben hozták létre az első helyi Élelmiszerbankot

2018. november 9.

2018. november 8-án alakult meg Magyarországon az első helyi élelmiszerbank Hajdú-Bihar Megyei Élelmiszerbank néven, melynek célja, hogy kapcsolatot teremtsen a felhalmozódó élelmiszerfeleslegek és a rászorulók között, és ezzel elősegítse az éhezés, az élelmiszerpazarlás csökkentését és hozzájáruljon a térség nélkülözőinek még hatékonyabb ellátásához mentett élelmiszerrel.

Levizsgáztak a Mesterek!

2018. november 8.

A Hajdú-Bihar Megyei Kereskedelmi és Iparkamara 2018-ban pincér, szakács, kereskedő szakmában indított mesterképzést, összesen 33 fő – 8 fő pincér, 12 fő szakács és 13 fő kereskedő – részvételével.

Nemzetközi partnerkereső találkozó a H2020 ICT Konferencián

2018. november 7.

 

 2018. december 4 – 6. között nemzetközi partnerkereső találkozóra kerül sor Bécsben, a H2020 ICT Konferencia keretei között.

„Young Spirit” – hogy a szellem kiszabaduljon a palackból

2018. október 31.

Fontos, hogy a piaci igény alapú technológiai fejlesztések megvalósulását segíteni tudja a magas szellemi potenciállal bíró egyetemi - kutatói környezet. Sokszor hallhattunk már olyan esetekről, hogy egy innovatív vállalkozói ötlet azért nem valósult meg, mert nem volt elegendő tőke, fizetőképes kereslet, vagy éppen szakember, ideértve a kutatói tudást is. Ezen kíván segíteni az öt megyében – Baranya, Bács-Kiskun, Csongrád, Győr-Moson-Sopron és Hajdú-Bihar - működő kereskedelmi és iparkamara által elindított kezdeményezés, a Young Spirit.